Za co należy kochać kwasy Omega-3, a dokładnie DHA i EPA należące do rodziny kwasów omega-3?
I warto je kochać, bo działanie kwasów omega-3 jest wielokierunkowe. Ja osobiście jestem ogromną zwolenniczką omega-3, bo często zwiększając u pacjentów ich ilość czy to z pożywienia, czy z tranu, czy z dobrych suplementów pacjent sam zaczyna obserwować zmniejszone stany zapalne na skórze (szczególnie przy łuszczycy), redukcję bóli mięśniowo-stawowych (szczególnie przy chorobach reumatycznych), obniżenie CRP, spadek trójglicerydów, poprawę funkcji poznawczych. A to tylko mały ułamek ich właściwości :)
Co mówią badania o kwasach omega-3?
Najbogatszym źródłem kwasów EPA oraz DHA są ryby. Wśród nich, najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w łososiu, sardynkach, śledziu, tuńczyku.
Zalecana dawka dzienna kwasów omega-3 to 250 mg, ale według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dopiero spożycie na poziomie 2–4 g dziennie daje pożądane efekty terapeutyczne. Jednakże o większych dawkach decyduje lekarz prowadzący, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta.
Pieczony łosoś z batatami, porem i pomidorkami. Danie bogate w omega-3.
Składniki:
Sos koperkowy:
Rybę delikatnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia do zapiekania; natrzeć solą, pieprzem, ziołami, skropić sokiem z cytryny. Bataty obrać i pokroić w słupki (jak na frytki), włożyć do miski, dodać oliwę, przyprawić. Por pokroić dowolnie, wymieszać z batatami. Poukładać obok ryby, razem z pomidorkami.
Pieczemy dopóki łosoś nie będzie gotowy :)
Sos koperkowy: W blenderze umieścić składniki na sos. Zmiksować całość. Idealny sos do batatów i ryby.
Jeśli nie lubisz koperku możesz użyć natki pietruszki, rukoli, szpinaku lub innej zieleniny :)