location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Łuszczyca, ŁZS (Łuszczycowe Zapalenie Stawów) jako czynnik ryzyka rozwoju chorób serca i naczyń.

Łuszczyca, ŁZS (Łuszczycowe Zapalenie Stawów) jako czynnik ryzyka rozwoju chorób serca i naczyń.

Tylko w tym tygodniu pojawiło się u mnie 6 osób z łuszczycowym zapaleniem stawów. Co łączy te osoby? Przede wszystkim wieloletnie podwyższone wartości stężeń lipidów (głównie cholesterol całkowity i LDL). Łuszczyca jest chorobą, która nie dotyczy tylko skóry, ale jest to schorzenie ogólnoustrojowe, które wiąże się ze zwiększoną zapadalnością na liczne choroby, w tym serca i naczyń.

Prowadzone liczne badania potwierdziły, że otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy i jej cięższego przebiegu. Wykazano m.in., że osoby otyłe mają nie tylko zwiększone ryzyko rozwoju łuszczycy, lecz także zajęcia stawów przez proces chorobowy.

Prowadzone analizy potwierdziły, że u chorych z tą dermatozą występują zaburzenia gospodarki lipidowej przejawiające się zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego, LDL i trój glicerydów. Podwyższone wartości stężeń lipidów osocza są czynnikiem stymulującym uszkodzenie śródbłonka naczyń i powstawanie blaszki miażdżycowej. Największe znaczenie w patogenezie miażdżycy ma frakcja LDL. Hipercholesterolemia jest więc kolejnym istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

 

Źródło:

Olivia Rita Komorowska i Inn., Łuszczyca jako czynnik ryzyka rozwoju chorób serca i naczyń. Przegląd Dermatologiczny 2014/6

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.