location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Magnez w terapii dietetycznej nadciśnienia tętniczego.

Magnez w terapii dietetycznej nadciśnienia tętniczego.

W terapii dietetycznej zmniejszenie spożycia sodu i zwiększenie udziału potasu w diecie oraz wprowadzenie dodatkowego spożycia magnezu może potęgować efekt hipotensyjny i zwiększyć efektywność wszystkich grup leków hipotensyjnych. Przy spożyciu magnezu w ilości 500-1000 mg/dobę w badaniach obserwowano obniżenie ciśnienia tętniczego, ale efekt ten był zauważalny w przypadku zmian zawartości w diecie sodu i potasu.  Na każde 100 mg magnezu w diecie ryzyku udaru zmniejszało się o 8%.

Jony magnezu konkurują z jonami sodu o miejsca wiązania w mięśniach gładkich naczyń krwionośnych i w ten sposób wpływają na rozkurcz naczyń krwionośnych. Nasilają też syntezę tlenku azotu, regulują stężenie wapnia, sodu, potasu, wpływają na równowagę kwasowo-zasadową, zmniejszają stężenie białka CRP we krwi, poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych.

Kto może mieć niedobory magnezu?

  • Alkoholicy ze względu na zwiększone wydalanie magnezu przez nerki
  • Osoby leczone lekami moczopędnymi
  • Diabetycy
  • Osoby z podwyższonymi stężeniami hormonów tarczycy
  • Osoby podlegające silnemu stresowi
  • Osoby cierpiące na migreny (badania przerowadzone w Niemczech wykazały, że jednorazowe przyjęcie trimagnesium dicitrate w dawce 600 mg zmniejsza częstość migren)
  • Osoby na diecie bogatotłuszczowej

Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, kasza gryczana, zarodki i otręby pszenne, chleb chrupki, ryby, orzechy, pestki dyni, mak niebieski, ziemniaki, mleko i jego przetwory, czekolada gorzka, mięso i wędliny dobrej jakości, warzywa zielone. Ale ponieważ magnez wchodzi w skład chlorofilu najlepszym jego źródłem są zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe (fasola, groszek), orzechy, ziarna zbóż.

Stwierdzono też lepsze wchłanianie i biodostępność magnezu z cytrynianu. Takie preparaty są zalecane!

W chwili obecnej zwraca  się większą uwagę na spożycie magnezu w terapii nadciśnienia tętniczego.

 

Literatura:

  • Dietoterapia - Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska, PZWL, 2014.
  • Magnez altualny stan wiedzy. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 4, str. 677 – 689; http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20677-689%20art%2011.pdf

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.