email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Monakolina K –czerwony ryż i naturalna statyna w walce o prawidłowy poziom cholesterolu.

Monakolina K –czerwony ryż i naturalna statyna w walce o prawidłowy poziom cholesterolu.

Czerwony ryż dopiero od niedawna zadomowił się w Polsce. Warto jest sięgać po ten produkt, ponieważ posiada szereg właściwości zdrowotnych. A to głównie za sprawą zbawiennej dla całego układu krążenia substancji o nazwie: Monakolina K, otrzymywanej z czerwonych drożdży z fermentowanego ryżu.
 

Badania pokazują, że skuteczność tej substancji ryżowej sięga poziomu statyn syntetycznych. Okazuje się, że  jest ona identyczna chemicznie z lowastatyną (lek z grupy statyn).

Monakolina K, czyli statyna pochodzenia naturalnego obniża LDL – zły cholesterol, jak i również trójglicerydy poprzez zablokowanie syntezy cholesterolu w wątrobie.
W badaniach głównie ośrodków chińskich, ale i amerykańskich zaobserwowano, że w grupach osób otrzymujących monakolinę K po 8 tygodniach stężenie złego cholesterolu obniżyło się o 27,7 %, triglicerydów o 15.8%. 

Ponadto, czerwony ryż ma niższe IG niż ryż biały, a więc nie spowoduje nagłego wzrostu cukru w organizmie. Czerwone drożdże ryżowe to również znane w Chinach lekarstwo na niestrawność, problemy żołądkowe i biegunki. Odmiana ta korzystnie działa na barwę skóry, wzrok i odporność.
A zatem jeśli twoje wyniki badań pokazują, że cholesterol jest nieco podwyższony lub chcesz profilaktycznie temu zapobiec warto do swojej diety wprowadzić czerwony ryż.  

Zapamiętaj jednak! Jeśli myślisz o Monakolinie K w tabletkach musisz wiedzieć, że nie powinno się jej łączyć ze statynami syntetycznymi, ponieważ może to doprowadzić do poważnych działań niepożądanych. Na suplementy diety zawsze należy uważać i najlepiej skonsultować to ze swoim lekarzem.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.