email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Monakolina K –czerwony ryż i naturalna statyna w walce o prawidłowy poziom cholesterolu.

Monakolina K –czerwony ryż i naturalna statyna w walce o prawidłowy poziom cholesterolu.

Czerwony ryż dopiero od niedawna zadomowił się w Polsce. Warto jest sięgać po ten produkt, ponieważ posiada szereg właściwości zdrowotnych. A to głównie za sprawą zbawiennej dla całego układu krążenia substancji o nazwie: Monakolina K, otrzymywanej z czerwonych drożdży z fermentowanego ryżu.
 

Badania pokazują, że skuteczność tej substancji ryżowej sięga poziomu statyn syntetycznych. Okazuje się, że  jest ona identyczna chemicznie z lowastatyną (lek z grupy statyn).

Monakolina K, czyli statyna pochodzenia naturalnego obniża LDL – zły cholesterol, jak i również trójglicerydy poprzez zablokowanie syntezy cholesterolu w wątrobie.
W badaniach głównie ośrodków chińskich, ale i amerykańskich zaobserwowano, że w grupach osób otrzymujących monakolinę K po 8 tygodniach stężenie złego cholesterolu obniżyło się o 27,7 %, triglicerydów o 15.8%. 

Ponadto, czerwony ryż ma niższe IG niż ryż biały, a więc nie spowoduje nagłego wzrostu cukru w organizmie. Czerwone drożdże ryżowe to również znane w Chinach lekarstwo na niestrawność, problemy żołądkowe i biegunki. Odmiana ta korzystnie działa na barwę skóry, wzrok i odporność.
A zatem jeśli twoje wyniki badań pokazują, że cholesterol jest nieco podwyższony lub chcesz profilaktycznie temu zapobiec warto do swojej diety wprowadzić czerwony ryż.  

Zapamiętaj jednak! Jeśli myślisz o Monakolinie K w tabletkach musisz wiedzieć, że nie powinno się jej łączyć ze statynami syntetycznymi, ponieważ może to doprowadzić do poważnych działań niepożądanych. Na suplementy diety zawsze należy uważać i najlepiej skonsultować to ze swoim lekarzem.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.