Czerwony ryż dopiero od niedawna zadomowił się w Polsce. Warto jest sięgać po ten produkt, ponieważ posiada szereg właściwości zdrowotnych. A to głównie za sprawą zbawiennej dla całego układu krążenia substancji o nazwie: Monakolina K, otrzymywanej z czerwonych drożdży z fermentowanego ryżu.
Badania pokazują, że skuteczność tej substancji ryżowej sięga poziomu statyn syntetycznych. Okazuje się, że jest ona identyczna chemicznie z lowastatyną (lek z grupy statyn).
Monakolina K, czyli statyna pochodzenia naturalnego obniża LDL – zły cholesterol, jak i również trójglicerydy poprzez zablokowanie syntezy cholesterolu w wątrobie.
W badaniach głównie ośrodków chińskich, ale i amerykańskich zaobserwowano, że w grupach osób otrzymujących monakolinę K po 8 tygodniach stężenie złego cholesterolu obniżyło się o 27,7 %, triglicerydów o 15.8%.
Ponadto, czerwony ryż ma niższe IG niż ryż biały, a więc nie spowoduje nagłego wzrostu cukru w organizmie. Czerwone drożdże ryżowe to również znane w Chinach lekarstwo na niestrawność, problemy żołądkowe i biegunki. Odmiana ta korzystnie działa na barwę skóry, wzrok i odporność.
A zatem jeśli twoje wyniki badań pokazują, że cholesterol jest nieco podwyższony lub chcesz profilaktycznie temu zapobiec warto do swojej diety wprowadzić czerwony ryż.
Zapamiętaj jednak! Jeśli myślisz o Monakolinie K w tabletkach musisz wiedzieć, że nie powinno się jej łączyć ze statynami syntetycznymi, ponieważ może to doprowadzić do poważnych działań niepożądanych. Na suplementy diety zawsze należy uważać i najlepiej skonsultować to ze swoim lekarzem.