Czymże jest glutation? To nic innego jak antyoksydant, którego zadaniem jest chronić wszystkie komórki naszego ciała przed uszkodzeniami powodowanymi codziennie przez wolne rodniki. Glutation występuje naturalnie w komórkach wszystkich organizmów roślinnych i zwierzęcych. Mocno wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego niedobór jest przyczyną szybkiego starzenia się organizmu. Zapotrzebowanie na glutation jest wysokie, gdyż jest stale zużywany pod wpływem stresu, choroby, wysiłku fizycznego, złej diety.
Niektóre badania wykazują, iż ok. 80% osób przebywających w szpitalach z powodu chorób przewlekłych ma niedobór glutationu. Natomiast inne badania wykazują jego hamujący wpływ na namnażanie się wirusa HIV.
Co dobrego jeszcze glutation może zrobić w twoim organizmie?
Na szczęście można go znaleźć w różnych pokarmach. Osoby jedzące dużo surowych owoców i warzyw rzadziej zapadają na choroby przewlekłe, gdyż to właśnie w ‘’surowiźnie’’ znajdziemy najwięcej glutationu. Żywność gotowana, przetworzona zawiera już tylko 1/8 glutationu.
Spożywanie tłustych pokarmów niestety prowadzi do jego niedoboru.
Najlepszymi źródłami glutationu są:
Możemy podnieść poziom glutationu dzięki odpowiedniej diecie już w ciągu 5 dni.