Pasta z białej fasoli jest czasami określana jako wegański smalec albo smalec z fasoli. To też taka roślinna alternatywa dla produktów nabiałowych. Idealna na chleb, krakersy, wafle, itd. Tym razem pasta z dodatkiem pora i jabłka, aby było bardziej przeciwzapalnie :) Chcę także pokazać ile w takiej paście dobroci, tak więc poniżej podałam wartości odżywcze w 100 g produktu :)
Przy tworzeniu past nie ograniczajcie się ciągle tymi samymi składnikami. Łączcie różne produkty, przyprawy i twórzcie niecodzienne połączenia. Pasty warzywne naprawdę potrafią zaskoczyć smakiem i ilością składników odżywczych.
Składniki:
Fasolę zaleć dużą ilością gorącej wody na 10-12 godzin. Fasolę namoczyć przez noc, na drugi dzień ugotować do miękkości i wystudzić.
Pora pokroić w plastry, jabłko i czosnek zetrzeć i wszystko podsmażyć na małym ogniu na oliwie lub oleju rzepakowym. Można podlać trochę wodą, aby ograniczyć tłuszcze.
Całość zmiksować na jednolitą konsystencję. Odstawić na godzinę do lodówki, aby pasta stężała – taka najlepiej smakuje :).
Wartości odżywcze (100 g)