Pasta z pieczonych warzyw.
Przepisy - Śniadania
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

23-04-2024

2 min czytania

Pasta z pieczonych warzyw.

Przepyszna pasta, alternatywa dla kanapek z wędliną lub serem,  dla każdej osoby, która chce ograniczyć spożycie mięsa. Taką pastę możesz zrobić z wielu innych warzyw. To prawdziwa kopalnia błonnika oraz antyoksydantów. Polecam z nutą rozgrzewających przypraw oraz dodatkiem sera fety.

Składniki:

  • 2 marchewki (może być też batat)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 papryka
  • Parę pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • przyprawy: szczypta kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta kolendry, szczypta kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie

Uwaga! Warzywa korzeniowe to dobry wybór dla osób z refluksem. Polecam jednak taką pastę bez czosnku i papryki.

Warzywa umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój dowolnie i wrzuć na blachę. Wsyp wszystkie przyprawy, skrop oliwą, wymieszaj z warzywami. Blachę z warzywami włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 25 minut. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Następnie całą zawartość blachy umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj oliwy z oliwek.

Smaruj na pieczywie (np. ciepła bagietka). Można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2–3 dni.