Przepyszna pasta, alternatywa dla kanapek z wędliną lub serem, dla każdej osoby, która chce ograniczyć spożycie mięsa. Taką pastę możesz zrobić z wielu innych warzyw. To prawdziwa kopalnia błonnika oraz antyoksydantów. Polecam z nutą rozgrzewających przypraw oraz dodatkiem sera fety.
Składniki:
- 2 marchewki (może być też batat)
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 papryka
- Parę pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- przyprawy: szczypta kurkumy, szczypta kardamonu, szczypta kolendry, szczypta kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie
Uwaga! Warzywa korzeniowe to dobry wybór dla osób z refluksem. Polecam jednak taką pastę bez czosnku i papryki.
Warzywa umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój dowolnie i wrzuć na blachę. Wsyp wszystkie przyprawy, skrop oliwą, wymieszaj z warzywami. Blachę z warzywami włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 25 minut. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Następnie całą zawartość blachy umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj oliwy z oliwek.
Smaruj na pieczywie (np. ciepła bagietka). Można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2–3 dni.