location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pieczarki nadziewane farszem z soczewicy i cukinii.

Pieczarki nadziewane farszem z soczewicy i cukinii.

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości pieczarek
  • Pół szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchew
  • 2 kostki mrożonego szpinaku (ok. 4 łyżek)
  • Ser feta (1/3 kostki)
  • 1 mała cebula
  • Sól, pieprz, majeranek, oregano
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie umyć i wyciąć ogonki, które będziemy przesmażać.

Marchew, cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na oleju przesmażyć cebulkę, czosnek, dodać szpinak, marchew z cukinią oraz ogonki z pieczarek. Przyprawić. Na koniec wymieszać z soczewicą i pokruszoną fetą. Kapelusze pieczarek napełnić farszem. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć pieczarki. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.