Przepis na bataty, czyli ulubione, bo szybkie:), danie moich pacjentów. Można go modyfikować na wiele sposobów, łączyć z innymi produktami, czy też podawać z różnymi sosami. Dzisiaj z natką pietruszki, ale świetnie smakuję też z czosnkiem niedźwiedzim, kolendrą, bazylią, czy innymi zdrowymi dodatkami. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
Sos pietruszkowy z tahini: garść świeżej natki pietruszki (posiekana), 1 łyżka musztardy, 1 łyżka tahiny, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki wody, 1 mały ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku. Wszystko zblendować na gładki krem.
Bataty pokroić dowolnie. Blachę (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty przełożyć na blachę i skropić oliwą z oliwek, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Piec około 25-30 minut. Odstawić do wystudzenia. Bataty polej sosem i posyp pestkami granatu.
W tym przepisie dodałam jeszcze szparagi. Wcześniej przez chwilę je podgotowałam, następnie wymieszałam z batatami i zapiekałam razem.
Rada: Bataty można także posypać pokruszoną fetą – to super połączenie.