Pieczone bataty z sosem pietruszkowym i granatem.
Przepisy - obiad
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

04-04-2019

2 min czytania

Pieczone bataty z sosem pietruszkowym i granatem.

Przepis na bataty, czyli ulubione, bo szybkie:),  danie moich pacjentów. Można go modyfikować na wiele sposobów, łączyć z innymi produktami, czy też podawać z różnymi sosami. Dzisiaj z natką pietruszki, ale świetnie smakuję też z czosnkiem niedźwiedzim, kolendrą, bazylią, czy innymi zdrowymi dodatkami. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pestki granatu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sos pietruszkowy z tahini: garść świeżej natki pietruszki (posiekana), 1 łyżka musztardy, 1 łyżka tahiny, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki wody, 1 mały ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku. Wszystko zblendować na gładki krem.

Bataty pokroić dowolnie. Blachę (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty przełożyć na blachę i skropić oliwą z oliwek, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Piec około 25-30 minut. Odstawić do wystudzenia. Bataty polej sosem i posyp pestkami granatu.

W tym przepisie dodałam jeszcze szparagi. Wcześniej przez chwilę je podgotowałam, następnie wymieszałam z batatami i zapiekałam razem.

Rada: Bataty można także posypać pokruszoną fetą – to super połączenie.