email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pieczone pierogi drożdżowe z farszem batatowym i sosem czosnkowym.

Pieczone pierogi drożdżowe z farszem batatowym i sosem czosnkowym.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła lub oleju

Drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki.  Odstawić chwilę do wyrośnięcia rozczynu.

Do miski przesiać obie mąki, wsypać sól.  Dobrze wymieszać. Wlać rozrobione drożdże. Dołożyć jajko i olej lub masło. Dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny).

W między czasie ….

Farsz batatowy:

  • 2 duże cebule
  • 3 średniej wielkości bataty
  • Przyprawy: sól,  pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy
  • Opcjonalnie możemy dać ser parmezan

Bataty trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Wszystko smażymy na oliwie lub maśle klarowanym. Przyprawiamy do smaku. Chwilę odczekać, aby farsz się schłodził.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować. Wykrawać koła, nakładać farsz i sklejać boki.

Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 20 minut.

Pierogi należy przed podaniem polać ciepłym sosem czosnkowym: Szklanka jogurtu, łyżka musztardy, czosnek, 1/3 szklanki wody, wszystko wymieszać i delikatnie podgrzać.

Do takiego dania polecam ulubioną surówkę.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.