location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pieczone warzywa z dodatkiem sera halloumi.

Pieczone warzywa  z dodatkiem sera halloumi.

Dzisiaj coś w klimacie greckim, czyli warzywka, oliwa i trochę nabiału.  Pieczone warzywa korzeniowe pasują do wielu dań, ja jednak wolę je solo :). Tutaj przedstawiam propozycję na szybki, odżywczy i sycący posiłek.

Składniki:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Ziemniak lub batat
  • ser halloumi
  • sól, pieprz, trochę tymianku, rozmarynu, ewentualnie kolendry, natki pietruszki
  • oliwa extra vergine

Pokrój warzywa wzdłuż na ćwiartki i wrzuć do miski. Wlej trochę oliwy, wsyp zioła, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

Rozłóż warzywa na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W trakcie pieczenia pomieszaj warzywa, aby się nie spaliły J.

Ser halloumi: Skrop plastry sera niewielką ilością oliwy. Smaż krótko, przewracając, aż do zarumienienia.

Podawaj wszystko na jednym talerzu.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.