Infekcja SARS-CoV-2 wywołuje objawy żołądkowo-jelitowe u wielu pacjentów i nie dotyczy to tylko pacjentów w starszym wieku. Coraz więcej mamy dzieci także w naszym gabinecie z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego po przejściu tej choroby .
Prawdopodobnie ten wirus utrzymuje się w przewodzie pokarmowym o wiele dłużej niż w drogach oddechowych. Szacuje się, że nawet 1/3 ozdrowieńców może mieć jakieś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W najnowszych badaniach zaobserwowano, że pandemia COVID-19 przyczyniła się do wzrostu występowania objawów żołądkowo-jelitowych aż o 12,9%, w porównaniu do poprzedniego roku. Pacjenci najczęściej skarzą się na brak apetytu, wymioty i nudności, biegunki, ból brzucha.
Dużo zależy od stanu naszej mikrobioty jelitowej. Badania przeprowadzane u pacjentów z COVID-19 potwierdzały zmniejszenie ważnych szczepów bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. Zaburzenia równowagi mikrobiologicznej (dysbioza) natomiast zwiększać będą ciężkość infekcji i również mogą pogarszać przebieg infekcji płucnej w zakażeniu SARS-CoV-2. Taka infekcja może być czynnikiem prowadzącym do rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego.
Odpowiednia dieta powinna dążyć do normalizacji mikrobioty. Zalecamy zatem okresowe zastosowanie tzw. diety low FODMAP (w wersji mniej lub bardziej restrykcyjnej – to już zależy od objawów), łatwo strawnej, przeciwzapalnej, ze zwiększoną zawartością białka, co też może pomóc w odbudowaniu odporności i znacznie odciąży przewód pokarmowy. Należy również unikać produktów, które zawierają spore ilości histaminy nasilającej produkcję śluzu (np. sosy/koncentraty pomidorowe, wędzone ryby, kiszonki, sery długodojrzewające, grzyby, suszone owoce).
Osoby po przejściu zakażenia koronawirusem z objawami ze strony przewodu pokarmowego powinny jak najszybciej wdrożyć dietę, która jest niezbędna do procesu rekonwalescencji oraz odciążenia przewodu pokarmowego, w razie konieczności wprowadzić odpowiednio dobraną probiotykoterapię (ustaloną przez lekarza), aby przyśpieszyć powrót do pełnej sprawności.
______________________________________
Dietę, którą proponujemy ma charakter diety lekko strawnej, z ograniczeniem tzw. fodmapów, czyli węglowodanów łatwo fermentujących (w wersji mniej restrykcyjnej), produktów bogatohistaminowych, ogólnie wspierającej szybszą regenerację przewodu pokarmowego i stabilizację mikrobiomu jelitowego.
Więcej informacji na stronie sklepu:
https://studiozycia.pl/ebook/pocovidowy-zespol-jelita-nadwrazliwego-html
Źródło: