Por to moje ulubione warzywo. Za co tak bardzo je cenię? Co takiego por ma w sobie, czym mógłby się z nami podzielić? :)
- Allicyna, kemferol - udowodniono, że związki te wpływają korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, pobudzając produkcję tlenku azotu w naczyniach krwionośnych.
- Witamina C (wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne – polecam to warzywo szczególnie przy zapaleniu naczyń krwionośnych) - Najwyższą zawartość witaminy C stwierdzono w liściach zielonych porów.
- Duża ilość kwasu foliowego, który wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ zmniejsza poziom homocysteiny we krwi.
- Związki siarki, które dobroczynnie wpływają na kondycję stawów, ale także na włosy, cerę, paznokcie.
- Magnez - wskazany przy wysiłku umysłowym.
- Siarczki - zwalczające patogenne mikroby, a przy tym powstrzymujące powstawanie raka poprzez utrudnienie tworzenia się wolnych rodników. Również utrudniają cholesterolowi odkładanie się w tętnicach, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia.
- Fitoestrogeny - blokują działanie estrogenów w organizmie, przyczyniając się tym samym do obniżenia podatności na nowotwory uwarunkowane hormonalnie (rak piersi, rak prostaty).
- Sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2, RZS oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych (tu polecam słynne babcine syropy z pora - obecne w składzie związki siarki hamują namnażanie bakterii chorobotwórczych.)
Por niestety nie jest wskazany w przebiegu schorzeń, takich jak: refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki.
powrót