location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Por – jedz szczególnie kiedy chorujesz na serce i stawy.

Por – jedz szczególnie kiedy chorujesz na serce i stawy.

Por to  moje ulubione warzywo. Za co tak bardzo je cenię? Co takiego por ma w sobie, czym mógłby się z nami podzielić? :)  

  • Allicyna, kemferol - udowodniono, że związki te wpływają korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, pobudzając produkcję tlenku azotu w naczyniach krwionośnych.
  • Witamina C (wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne – polecam to warzywo szczególnie przy zapaleniu naczyń krwionośnych) - Najwyższą zawartość witaminy C stwierdzono w liściach zielonych porów.
  • Duża ilość kwasu foliowego, który wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ zmniejsza poziom homocysteiny we krwi.
  • Związki siarki, które dobroczynnie wpływają na kondycję stawów, ale także na włosy, cerę, paznokcie.
  • Magnez - wskazany przy wysiłku umysłowym.
  • Siarczki - zwalczające patogenne mikroby, a przy tym powstrzymujące powstawanie raka poprzez utrudnienie tworzenia się wolnych rodników. Również utrudniają cholesterolowi odkładanie się w tętnicach, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia.
  • Fitoestrogeny - blokują działanie estrogenów w organizmie, przyczyniając się tym samym do obniżenia podatności na nowotwory uwarunkowane hormonalnie (rak piersi, rak prostaty).
  • Sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2, RZS oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych (tu polecam słynne babcine syropy z pora - obecne w składzie związki siarki hamują namnażanie bakterii chorobotwórczych.)

Por niestety nie jest wskazany w przebiegu schorzeń, takich jak: refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.