location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Rozgrzewająca zupa jarzynowa z lanym ciastem.

Rozgrzewająca zupa jarzynowa z lanym ciastem.

Treściwa, rozgrzewająca, z lanym ciastem, które uwielbiają dzieci, jednym słowem „na bogato” :) . Super sposób na przemycenie jak największej ilości warzyw.

Składniki (ilość dowolna):

  • Marchew
  • Pietruszka
  • Ziemniaki
  • Por
  • Sól, pieprz, kurkuma, polecam również sproszkowany imbir
  • Brokuł/kalafior
  • Groszek zielony (może być mrożony)
  • Natka pietruszki/koper


Marchewki, ziemniaki, pietruszkę, pora obieramy i kroimy w kostkę (można na grubsze części, albo na bardzo drobne). Warzywa zalewamy wodą lub wywarem mięsnym. Po 10 minutach od zagotowania zupy dodajemy różyczki kalafiora / brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

Następnie wsypujemy zielony groszek.

Do zupy jarzynowej można dodać również brukselkę, zieloną i żółtą fasolkę szparagową, cukinię, dynię, itd.

LANE CIASTO:

Składniki : 2 jajka + 4 łyżki mąki pszennej + szczypta soli

Do garnuszka wbijamy 2 duże jajka, dodajemy szczyptę soli i całość bardzo dokładnie rozbijamy trzepaczką. Ale można użyć również blendera (wg mnie kluski będą bardziej puszyste). Dosypujemy 4 łyżki mąki i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli lubicie rzadsze lane kluski możecie dodać odrobinę wody do ciasta.
Lane ciasto wlewamy na gotującą się zupę cieniutkim strumieniem zataczając łyżką kółka. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe.

Pod koniec gotowania drobno  siekamy  koperek oraz natkę pietruszki i wsypujemy je do zupy jarzynowej.

Ciekawostka: Parująca, ciepła zupa podczas przeziębienia działa jak inhalacja: rozcieńcza zalęgający śluz, oczyszcza nos, ułatwia odkrztuszanie i tym samym tworzy niekorzystne warunki dla namnażania się wirusów.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.