location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Sernikowe gofry bananowe.

Sernikowe gofry bananowe.

 

Twarogowe gofry smakują ze wszystkim: z dżemem, owocami, itd. Dodatek twarogu fajnie podkreśla ich smak. Idealna przekąska do szkoły. Bardzo polecam, zwłaszcza jeśli ktoś potrzebuje więcej białka.

Składniki:

  • 250 g twarogu na sernik z wiaderka lub twarogu w kostce (półtłusty – już zmielony)
  • 2 ½  szklanki mąki
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka (może być roślinne) (jeśli ciasto będzie za gęste dolej wody)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • ulubione dodatki do podania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy zmielony twaróg. Można też twaróg zblendować z żółtkami i bananem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, mleko i olej. Miksujemy składniki do połączenia.

W drugiej misce ubijamy białka. Biała mieszamy delikatnie z pozostałą masą.

Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy. Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.