Lawenda nie tylko pięknie pachnie, cudownie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje, do tego ma szereg właściwości prozdrowotnych! Co wiemy o lawendzie?
Lawenda wytwarza olejek eteryczny, który zawiera związki mineralne, alkohole, estry, kumaryny oraz garbniki . Wykazuje on różne właściwości, w tym ochraniające wątrobę, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe (przy bólach brzucha), przeciwwrzodowe, przeciwdepresyjne, przeciwutleniające, przeciwreumatyczne i przeciwdrobnoustrojowe. Jest stosowany w dermatologii, m.in. w stanach zapalnych skóry, w owrzodzeniach, trądziku, liszaju i w miejscu ukąszeń owadów. Olejek lawendowy jest wykorzystywany do inhalacji w depresji, stanach napięcia nerwowego, bezsenności, demencji oraz w zakażeniach dróg oddechowych, w grypie, anginie i zapaleniu zatok.
Taki syrop polecany jest jako dodatek do napojów: lemoniada, herbata, a nawet kawa. Także do deserów, lodów, ciast, naleśników oraz do marynowania mięs. Możliwości jest dużo! Jeśli macie dostęp do kwiatów lawendy, polecamy zrobić parę buteleczek i wykorzystać syrop chociażby do herbaty na jesienno-zimowe wieczory.
Składniki:
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszając. Do powstałego już syropu wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, po czym odstawić do wystygnięcia na 2-3 godziny. Odcedzić przez sitko lub gazę. Ponownie zagotować i wlać gorący syrop do wyparzonych butelek; zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować, ale jeżeli ma długo stać, bezpiecznie jest to zrobić :). My aktualnie przy upałach polecamy taki syropik do letniej lemoniady :).