W leczeniu żywieniowym osób z jelitem nadwrażliwym stosuję dietę indywidualną i u większości z nich zauważyłam, że nie ma potrzeby wchodzenia w różne fazy diety lowfodmap. Ograniczam ilości fodmapów ogółem, wg listy i wg tego co szkodzi pacjentom; do tego bardzo często obniżam produkty bogate w histaminę i takie podejście sprawdza się u moich pacjentów najlepiej. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego zmniejszają się często już po tygodniu, zwłaszcza jeśli pacjent cierpiał na częste biegunki.
U wielu osób jest tak, że to niekoniecznie tylko SIBO jest problemem, ale mogą dochodzą do tego jeszcze inne czynniki, jak na przykład zaburzenia metabolizmu tłuszczów.
Dzięki takiemu działaniu pacjent nie będzie miał kolejnych niedoborów witaminowych, mineralnych, czy tez białkowych, co niestety bardzo często się zdarza.
A dziś przykład jak szybko przygotować lowfodmapowy posiłek na śniadanie lub kolację.
SZAKSZUKA DYNIOWA Z MOZZARELLĄ
Na oliwie podsmażyć pomidor (wcześniej najlepiej sparzyć i pokroić w kostkę) i dynię pokrojoną w kostkę. Można delikatnie podlać wodą. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Wbijamy jajko i najlepiej pod przykryciem smażymy, aż białko się zetnie. Danie posypujemy mozzarellą i natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem bezglutenowym lub delikatną kaszą (jaglana, kuskus, ryż biały, jęczmienna perłowa, komosa ryżowa).