email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Twoje dziecko nie lubi roślin strączkowych? Jest na to rozwiązanie i przepis na rozgrzewającą zupę z dyni i soczewicy.

Twoje dziecko nie lubi roślin strączkowych? Jest na to rozwiązanie i przepis na rozgrzewającą zupę z dyni i soczewicy.

Białko zawarte w roślinach strączkowych jest bardzo ważne, gdyż pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, zapobiega jego ewentualnym wahaniom i w przyszłości cukrzycy. Niestety obecnie nie docenia się strączków, które są bogate w białko, a dodatkowo zawierają mnóstwo mikroskładników i związków aktywnych, czego nie można powiedzieć o mięsie, czy nabiale. Jakie są prozdrowotne działania strączków? A mianowicie, odtruwają organizm, poprawiają pracę wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, stymulują pracę nadnerczy, poprawiają stan skóry, obniżają ciśnienie , zły cholesterol LDL, wzmacniają odporność. Mają dużo żelaza, i przykładowo ciecierzyca ma go najwięcej ze wszystkich roślin strączkowych. Są źródłem witamin z grypu B.  Fitosteryn zawarty w tych roślinach zmniejsza wchłanianie szkodliwych tłuszczów i innych nieciekawych substancji w jelicie cienkim, przez co strączkom przypisuje się działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Zmniejszają ryzyko schorzeń układu krążenia w życiu dorosłym. Dla dzieci dla lepszego strawienia strączków najlepsze będą soczewica, groszek, fasola mung, azuki. Jeżeli twoje dziecko nie lubi roślin strączkowych możesz je przemycić w jakiejś potrawie. I warto robić to stopniowo, aby przyzwyczaić układ trawienny do tego typu żywności.  

Ugotuj ulubioną zupę twojego dziecka, a przykładowo fasolę wcześniej już przygotowana zmiksuj i dodaj do zupy. Dla osób w podeszłym wieku i dzieci należy strączkowe przecierać przez sito i podawać bez łusek. Odpowiednie przygotowanie nasion zniweluje skutki uboczne fermentacji w jelitach. Najlepiej jest suche strączki namoczyć na noc, następnie odlać wodę. Na drugi dzień zalać świeżą wodą i gotować, aż będą miękkie. Aby pozbyć się  toksycznych substancji z roślin strączkowych, przez pierwsze 10 minut gotujemy bez przykrycia. Można dodać również przyprawy, które będą ułatwiały trawienie: kminek, lubczyk, bazylię, majeranek, czosnek.

 

Przepis na zdrową zupę dyniową z soczewicą.

Dynię myję, wyjmuję pestki. Kroję w kostkę. Dodaję do garnka razem  z 1 ziemniakiem, 1 marchewką i jabłkiem, 1 małym porem, ząbkiem czosnku i małą cebulką.  Dolewam wodę, dosypuję umytą soczewicę. Gotuję, aż wszystko będzie miękkie.  Solę dopiero pod koniec gotowania ze względu na obecność soczewicy. Przyprawiam jeszcze kurkumą, pieprzem, cynamonem, słodką papryką, majerankiem. Miksujemy całość na gładką masę. Na końcu dodaj łyżkę jogurtu i oleju, mieszam. Można także posypać na wierzchu ser parmezan i natkę pietruszki oraz podawać z grzankami. Smacznego!

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.