Dzisiaj zapraszam was na pyszną zapiekanką z czarną rzepą w roli głównej. Warzywo niestety stało się nieco zapomniane, …. a szkoda. Ja jednak trochę wam o nim przypomnę.
Oto kilka słów dlaczego czarna rzepa powinna częściej gościć w naszej kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czarna rzepa (czarna rzodkiew) ma szczególną moc leczniczą. Należy do najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Historia mówi, iż ze względu na swoje wzmacniające właściwości czarną rzepą podawano robotnikom budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. Czarna rzepa to również pozostałość po czasach biedy. Dawniej to właśnie ona pomagała chłopom z wiosek alpejskich przetrwać zimę i biedę.
Czarna rzepa ma wiele zastosowań w lecznictwie. Działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, żółciopędnie, wpływa pozytywnie na pracę wątroby, obniża ciśnienie krwi, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, w stanach reumatycznych, osłabionej odporności, niedokrwistości i nerwobólach. Sok z rzepy zażywany regularnie pozwala uchronić przed różnego rodzaju infekcjami. Warzywo zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój patogenów. Gluzkozynolany w niej zawarte chronią komórki przed uszkodzeniami DNA wywołanymi przez różnorakie czynniki rakotwórcze.
Czarna rzepa znana jest również z dobroczynnego działania na problemy z włosami oraz skórą.
Może być podawana w postaci surowej, smażonej, pieczonej, gotowanej, a nawet kiszonej. Ta zapiekanka to świetny dodatek do dania głównego, kaszy, czy nawet chleba.
Wegetariański przepis na pieczoną czarną rzepę z marchewką i płatkami owsianymi.
Składniki:
Rzepę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać płatki owsiane, starty czosnek, pokrojoną cebulkę, przyprawy, oliwę. Zalać mlekiem oraz wywarem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia może zdarzyć się, że trzeba będzie podlać wodą i częściej mieszać warzywa, aby nie były zbyt suche. Dlatego kontroluj pieczenie.