Zielona pasta z ciecierzycą, jarmużem i czarnuszką – antyhistaminowa i na poprawę odporności.
Przepisy - przekąski
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

27-08-2017

1 min czytania

Zielona pasta z ciecierzycą, jarmużem i czarnuszką – antyhistaminowa i na poprawę odporności.

Składniki:

  • 1- 2  szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3-5 liści jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • orzechy nerkowca lub migdały (2 łyżki)
  • 1 łyżka tahini
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Orzechy krótko podpraż na suchej patelni.
  • Liście jarmużu dokładnie umyj, usuń twarde łodyżki od liści i chwilę podgotuj, a następnie przelej zimną wodą (dzięki temu jarmuż zachowa wyrazisty kolor).
  • Wszystko zmiksuj na gładką masę.  Dopraw. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju lub wody.