Mamy sezon na żurawinę i warto dobrze wykorzystać ten czas. Zbiory owoców właśnie się zaczęły i potrwają pewnie do listopada. Ale tak naprawdę ‘’żurawinowy sezon’’ trwa cały rok. W sklepach możemy kupić żurawinę mrożoną, która również obfitować będzie w cenne dla zdrowia składniki, a przy tym mrożenie sprawi, że zyska na smaku, ponieważ będzie mniej cierpka. Owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych fitoskładników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest ona do roślin leczniczych.
Właściwości lecznicze.
Najnowsze zalecenia medyczne mówią jasno. Antybiotyki powinno aplikować się tylko w ostateczności. W czym zatem może pomóc żurawina? Najlepiej owoc żurawiny przebadany jest pod kątem chorób spowodowanych przez bakterie, głównie układu moczowego. Żurawina posiada związki, liczne kwasy, które uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian dróg moczowych i pęcherza. Dlatego przypisuje się im tak dobroczynne i silne działanie zapobiegające i leczące zakażenia dróg moczowych. Zaleca się więc przy częstych infekcjach dróg moczowych profilaktycznie spożywanie żurawiny, zanim sięgniemy po antybiotyk. Również osoby z nadciśnieniem powinny częściej sięgać po żurawinowe soki, czy przetwory, gdyż owoc ten działa ochronnie na naczynia krwionośne i serce. Korzystnie wpływa na ukrwienie mózgu, opóźnia procesy miażdżycowe, obniża poziom złego cholesterolu LDL. Wyjątkowo skutecznie zwalcza wolne rodniki za sprawą aktywnych antyoksydantów, co też dzięki czemu organizm szybciej regeneruje się po długich chorobach.
Sugeruje się, że sok żurawiniowy może wpływać na zapobieganie rozwojowi kamicy układu moczowego. Ze względu na obecność w żurawinie kwasu cytrynowego może on ograniczać powstawanie szczawianów wapnia (kamieni szczawianowych).
Żurawina może zwalczać niektóre wirusy, w tym norowirusy, które są częstą przyczyną chorób przenoszonych przez żywność.
Żurawina szczególnie polecana dzieciom i osobom po większym wysiłku umysłowym.
Wielu naukowców już dawno zaobserwowało, iż żurawina korzystnie wpływa na komórki mózgowe. Po pierwsze, uodparnia organizm na infekcje i inne różne choroby, po drugie wspomaga mózg, który jest przeciążony pracą umysłową, poprawia zdolność zapamiętywania. Zaobserwowano, że po regularnym spożywaniu żurawiny (w jakiejkolwiek postaci) komórki mózgowe dużo lepiej komunikują się między sobą.
Żurawina jest dobra również w profilaktyce stomatologicznej. Ważna informacja to taka, że proantycyjanidyna, składnik żurawin zapobiega formowaniu się płytki nazębnej oraz zmniejsza liczbę paciorkowców zawartych w ślinie, które są częstym powodem nawracających angin, zapalenia ucha środkowego, bólów gardła.
Co więcej, z racji, że żurawina zawiera znaczne ilości witaminy C oraz kwercetyny, będzie zatem świetnym lekiem i środkiem chroniącym przed alergiami, a więc śmiało żurawinę można nazwać antyhistaminowym lekiem naturalnym.
Obecnie żurawina uchodzi za jedną z głównych roślin o właściwościach leczniczych, zawierającą tak idealnie dopracowane i współgrające ze sobą fitozwiązki, że warto sięgać po nią znacznie i zdecydowanie częściej.
Dla porównania przedstawiam zawartość ważniejszych związków (wit. C oraz kwercetyna) w żurawinie i innych owocach. Jak zauważymy sami, żurawina rządzi :)
Owoc |
Witamina C |
Kwercetyna (wzmacnia system odpornościowy organizmu) |
żurawina |
177 |
14,8 |
jabłka |
97,6 |
4 |
czerwone winogrona |
64,7 |
1 |
truskawki |
64,4 |
1,1 |
ananasy |
16,9 |
0,1 |
brzoskwinie |
49,5 |
0,7 |
Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; tom 70:
Bibliografia: